Klickerträning

Vi använder klicker med våra hundar. Jag blev nyfiken på klickerträning efter att ha läst lite om det och sett videos om hur lätt det är att lära hunden olika saker, inte bara trick. Klicker kan användas till all typ av beteendeträning.

Klickerträning handlar om att förstärka ett beteende utan att Du lockat/visat vad det är Du vill att hunden ska göra. Istället inväntar Du ett visst beteende och förstärker det så fort det kommer. Då kommer hunden att försöka göra mer av det som ger belöningen. Hunden får därmed tänka själv, bli kreativ, hjärngympa och glädjefylld träning.

Vad är en klicker?

En klicker är en liten dosa med en knapp på. När Du trycker på knappen hörs ett klickljud. En klicker kan se olika ut, kostar allt från 40 kr – 140 kr.

Jag har tre st hemma, två som jag fått som reklamprylar och en som jag köpt. Klicker kan ha olika starka ljud. En del hundar tycker starka klickljud är obehagliga och då kan det vara bättre med en mer dämpad klicker. Här får man pröva sig fram.

Hur funkar en klicker?

Syftet med klicker är att hunden ska veta att ljudet *klick* betyder belöning *rätt beteende*. Man betingar klickljudet med en belöning. Detta för att snabbast möjliga förstärka just det beteende hunden gör som är önskvärt. Att belöna rätt beteende i rätt stund ökar chansen för att hunden upprepar just det önskvärda beteendet.

Man kan träna utan klicker också men klicker ger lite snabbare och precis belöningssignal än att hinna gräva upp godis eller boll från fickan och kasta iväg. Då har hunden kanske glömt bort vad den gjorde som var så bra.

Att betinga ljudet med en belöning innebär att Du får hunden att associera/koppla ljudet med en belöning (eller egentligen den lustkänsla som infinner sig då belöningen ges).

Hur börjar man?

Det första Du måste göra är att ”klicka in hunden” vilket betyder att Du måste få hunden att förstå *klick* = belöning.

Det viktigaste är att man ALLTID måste belöna efter ett klick, oavsett om klicket kom fel, hunden inte gjorde helt rätt eller man helt enkelt råkade komma åt klickern. Ljudet måste alltid förknippas med belöning.

Klickerträningens principer är att ”fri-shejpa” fram ett beteende. Att belöna beteenden som uppkommer av en slump och/eller för att hunden bjuder/provar på olika beteenden i hopp om att få belöningen.

En hund som helt eller till stora delar klickertränas blir i regel bättre och bättre på att pröva sig fram och bjuda olika beteenden och därmed lättare att klickerträna. Det brukar heta att en sådan hund är ”klickerklok”.

 

Klickerträning grundnivå

Lite mer avancerad klickerträning

Sök inspiration på Internet 🙂 Finns hur mycket bra filmer som helst.