Artikel i Härliga hund nr 11/2011

En sån otroligt bra artikel i senaste nr av Härliga hund om vilka skador hundar får på nacken om ägaren går och rycker och sliter i kopplet! Rätt allvarliga skador det kan bli:

Hälta, spända muskler i nacken, hunden vill inte gå i kopplet då den förknippar det med smärta, asymetrisk muskulatur, hunden vill inte bära eller kampa. Veterninärerna kan dessutom upptäcka hältor på frambenen pga nackbesvär, muskelbristningar, spänningar och smärta/ryggproblematik som beror på felbelastningar på grund av skador av kopplet, svulland i nackmuskulaturen, hundens nacke är inte lika rörlig längre, eventuella neurologiska fynd, oelastisk bindväv…. Skrämmande!

Man måste lära hunden gå fint i kopplet, den kan inte det av sig självt. Att rycka och dra är ju definitivt ingen inlärningsmetod! Det skapar bara frustration hos hunden när den inte förstår vad ägaren menar. Jättebra att artikeln tar upp detta ämne! Det är så jobbigt att se dessa hundar som hela tiden rycks fram och tillbaka av sina ägare, en del skriker till av smärta eller frustration. Hoppas informationen sprids vidare….

De tips de ger i artikeln är:

1) Lär hunden att inte dra i kopplet genom positiv inlärning och använd inte koppelkorrigering.

2) Använd en ergonomisk sele eller ett bredare halsband.

3) Använd expanderkoppel.

4) Massera hundens muskulatur.

5) Låt undersöka hunden med jämna mellanrum för att tidigt upptäcka problem.

Alla som någon gång upplevt smärta, stelhet och värk från nacken kan nog intyga om hur jobbigt detta är. Att gå med långvariga problem tar dessutom ner humöret och orken. Hundar är inte så annorlunda än oss i den delen. De känner också smärtan!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Detta inlägg är publicerat under Hundträning och märkt , av Matte. Bokmärk permalänken.

Om Matte

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.