Viltspår

Alf spår 2013-10-27-

En av de mest naturliga och effektiva aktiviteter att sysselsätta sin hund med är att lägga viltspår. För som bekant får hundens släktingar, vargar som lever i vilt tillstånd, spåra upp sin föda ”på egen tass” med hjälp av sitt förnämsta redskap, nosen. Viltspår är dessutom en aktivitet som tröttar ut hunden tack vare att det krävs att den använder sin hjärna för att hitta rätt bland alla dofter som finns i skog och mark.

Syftet med att gå viltspårprov är att pröva hundens spårningsförmåga och lämplighet vid eftersök av skadat klövvilt vid t ex jakt eller trafikolyckor. Viltet måste spåras upp och avlivas för att undvika onödigt lidande för djuren.

Utrustning

En sele, en lina (ca 10 meter), klädnypor, plastband, djurblod (finns att köpa koblod i mataffärer. OBS! Använd aldrig renblod då du inte vill uppmuntra hunden att söka ren. En renägare har rätt att skjuta en hund som förföljer en renflock och skadar dem) samt en klöv (rådjur/älg) duger gott. Klöven fäster du ett snöre i så att du kan dra den på marken.

Grunderna

Gör en start genom att sparka upp lite jord och droppa lite blod i den lilla gropen som bildas. Dra sedan klöven i marken och droppa blod oregelbundet. Det räcker med en halv deciliter första gången. När du sedan lägger hela spår går det åt cirka 3,5 dl. Vänta några minuter och gå sedan spåret och glöm inte att visa starten för din hund medan du säger ”spår, sök spår”. När hunden hittar klöven ska den ha mycket beröm. En del ger även sin hund godis medan andra låter hunden bita i klöven ett tag. Tänk bara på att många hundar blir dåliga i magen av att äta bitar av klöven.