Nu snor jag detta från Fb men jag tycker det är så viktigt att påpeka detta om och om igen!

Eftersom på tok för många utställare tycks ha missat det här så måste jag ju skriva det så fler ser. Sedan oktober 2013 är det förbjudet att dra upp huvudet på hunden. Förbjudet alltså. Det är inte ens rekommendation. 
På alla utställningar jag har varit på är det alltid några som har fruktansvärt smalt halsband i stryp som drar i hunden. Så får det inte gå till…

För att illustrera alla känsliga delar (precis lika känsliga som på oss människor) så visar jag det på bild också.

“A dog should be shown on a loose leash in a natural way with a correct and breed specific movement. Pulling the dog up at the neck and/or tail is prohibited.”

På svenska:
En hund ska visas på ett > löst koppel< på ett naturligt sätt med en korrekt och rasspecifika rörelse. Att dra upp hunds hals och / eller svans är förbjudet.

http://www.fci.be/circulaires/14-2014-annex-en.pdf

(eftersom inlägget delas så skriver jag min senare kommentar här så alla ser. Det är skrivet den oktober 2013 men ska tydligen börja gälla 1 juli 2014)

halsband

 

Det är inte jag som skrivit texten men personen vill uppenbarligen sprida budskapet så jag gör det också.

Ser detta rätt ofta faktiskt på utställningar. Tycker att många schanuzerägare har en hund som sprattlar med frambenen för att dom inte når ner i marken medan ägaren “hänger upp” hunden i kopplet!

Hunden ska kunna gå med naturliga rörelser och kroppshållning.

Sen kan många tänka på detta som har vanligt halsband på promenader. Ett bredare halsband är bättre och mer skonsamt mot hundens nacke och inget halsband eller koppel ska används som uppfostringsredskap. Det är endast en säkerhetslina och att lära hunden gå fint i koppel är inget man gör med ryck. Det sker genom positiv förstärkning när hunden inte drar.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Enligt GP så säljs det elhalsband via ett svenskt företag (vägrar länka till artikeln då jag inte vill uppmuntra någon att gå in på den hemsidan). Detta är ju helt förbjudet i Sverige och sidan ska nu kontrolleras och förhoppningsvis stängas ner omedelbums! Dock reagerar jag på den mesiga kritik som uttrycks mot dessa skadliga och skräckinjagande redskapen. Det går nog inte att understryka nog mycket hur skadligt och farligt det är att använda!

– Forskning visar att hundarna blir väldigt rädda och kan reagera besynnerligt. De förstår inte vad som händer när det plötsligt kommer smärta. En holländsk studie på polishundar visade att hundarna blev rädda både för sin förare och för träningsfältet.

Hans Rosenberg, talesman för Svenska kennelklubben, säger att det är synd om djur som fostras med elhalsband.

– Det är inte så vi ska lära våra hundar att gå fot eller sitta. Träning ska ske med uppmuntran. Om man tycker att man behöver ta till detta är man nog inte den rätta hundägaren“.

“då är man nog inte den rätta hundägaren”? Nä man ska överhuvudtaget inte ha med djur att göra om det är så man hanterar djur (och barn kan man ju fråga sig också? Nära till hands att man är våldsam mot andra och inte bara stackars hunden kanske?) !? Att bedriva forskning på området ger väl bra underlag för debatt då det finns konkreta bevis men nog känns d grymt för i ärlighetens namn, räcker inte sunt förnuft för att räkna ut hur illa detta är?!

Bara att gå till sig själv. Sker någon som helst inlärning om någon slår dig i huvudet när du gör fel? Eller lär du dig kanske bättre om någon visar rätt beteenden och du får beröm när du gör rätt?

Jag förstår överhuvudtaget inte logiken i att använda sånt här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Här kommer det svar jag fick från kommunen på min fråga om de kunde sanda istället för att grusa.

Hej Sofia,

Jag kan förstå dina synpunkter (har själv haft hund), men som du ser nedan så är det idag inte praktiskt genomförbart att bara använda sand vi halkbekämpning.

Sista 15 åren är det makadam (krossat berg) av finare fraktioner som man använt till halkbekämpning. Det är det enda material som inte fryser ihop utan tillsatser vid lagring i minusgrader.

Sand fungerar att sanda med på frusen backe, dock inte lika bra om det är blött på backen. Största problemet är dock att det inte går att lagra, det fryser ihop och går inte använda när det behövs (våra politiker har beslutat att vi inte får blanda i salt i sanden). Sand är dessutom en ändlig naturresurs som börjar bli en bristvara, ingen får tillstånd att öppna nya täkter.

Att bara halkbekämpa halva cykelbanorna fungerar inte heller i praktiken. Vad händer när man möts – vem ska gå på den ogrusade delen, hur ska en synskadad veta vilken sida som är grusad, när det kommit 2 cm snö syns det inte vilken sida som är grusad etc.

Försäkringsbolagen kräver att vi sandar hela cykelbanan.”

Vilket trevligt och informativt svar! Då förstår vi varför det är som det är. Vi får helt enkelt köpa skor till hundarna. Sen brukar det bli lite bättre när det kommer mer snö då försvinner gruset ner i snön istället. Förra vintern reagerade då ingen av hundarna.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lilla chihuahuan Wilja stals i början av året, återfanns och fick valpar men ägaren dödshotades och bespottades på nätet. Nu kommer en förklaring. Läs nyheten här.

 Trots att hunden hittades igen så slutar inte historien där.  Eftersom chihuahuor är så lika krävdes ett DNA-prov för att säkerställa att det verkligen var rätt hund. Under tiden fick ägaren Lizette Jonsson inte berätta att Wilja faktiskt var tillbaka. 

– Vi har bett henne att vi ska försöka prata så lite som möjligt om det för annars så blir själva huvudärendet det vill säga rånet förstört. Helst ville vi att hon skulle hålla hunden gömd fast det är svårt såklart, säger Anders Lycke gruppchef på polisens utredningsenhet.

Det blev ännu svårare för Lizette Jonsson att hålla tyst när Wilja av misstag fick valpar. När valparna lades ut till försäljning tog en hatstorm på nätet fart. Många som tidigare stöttat Lizette misstänkte nu att det istället rörde sig om ett försäkringsbedrägeri och att Lizette själv skulle lägga beslag på de dryga 40.000 insamlade kronorna.

Tufft för en hundägare att först bli rånad och förlora sin bästa vän, för att sedan försöka göra allt i sin makt att få tillbaka den. Att sen bli anklagad för bedrägeri och dödshotas och inte få prata om hela fallet måste vara mycket svårt.

DNA testar man hundar för att få fram en ägare? Känns som ett väldigt dyrt och mödosamt arbete. Finns det något DNA före stölden eller ska man leta föräldrarna till hunden? Har inte hört att man gör så tidigare.

Sen kan man ju undra hur smart d var att lägga ut valparna på nätet om brottet ännu inte var klart och folk fortfarande går i tron att hunden är bort. Huruvida ägaren mottagit pengar eller inte och hur mycket framgår inte. Snälla människor har velat hjälpa till. Om hunden hittats borde pengarna betalas tillbaka till de som skänkt dom.

Svårigheten i hittelön, belöningar för tips osv, som vi ser det är att det kan tänkas att någon ser en chans att tjäna pengar. Om man inte får sålt den stulna hunden kan man låtsas att man hittat den eller ge tips så att någon hittar den utan att åka dit. Samtidigt förstår man ju ägaren vill göra vad som helst för att få hem hunden.

Hoppas hunden är hemma hos rätt perosn och att rånet klaras upp!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Om du verkligen vill lära dig träna hundar på ett effektivt, roligt och humant sätt så måste du besöka denna sida. Handlar om att använda positiv förstärkning som effektivt ökar hundens chanser att göra rätt och snabbare lära sig det. Några kanske känner igen henne som Kikopup på youtube. Hon har många bra videos om hur man tränar hundar i olika situationer typ sluta dra i koppel eller skälla på hundar, komma på inkallning och olika trix. Kolla in henne. Hon är superduktig! Mycket är på engelska men lätt att förstå.

Det här passar alla hundar, oavsett användningsområde. Även jakthundsägare har stor nytta av att tänka så här då relationen blir starkare och hunden jobbar bättre i slutändan. Så ta er tid att kika in på hennes hemsida och läs mer!

Du kan lära dig följande:

Progressiv Förstärkningsträning innebär att man träna genom att förstärka önskade beteenden så de upprepas i framtiden och förhindra att oönskade beteenden förstärks. Att avbryta och förhindra oönskade
beteenden utan fysisk bestraffning eller hot och samtidigt belöna ett
alternativt beteende (att träna in ett önskat beteende som ersätter det oönskade). Ta hundens känslor och stressnivåer i beaktande. Miljöträning är viktig så att hunden klarar av omgivningen på bästa sätt. Förenklar i vardagen.

Genom att använda markörer i träning (klicekr, röst, beröring, visuell markör) som förtydligar för hunden vad vi menar. Snabb belöning förstärker och snabbar upp inlärningen.

Metoderna baseras på etiska, effektiva, respektfulla träningsmetoder som baseras på den senaste forskningen.

12 skäl att avstå från bestraffningar och hot!

Anledningen är en rad vetenskapliga och etiska skäl. Om man använder sig av bestraffning och hot riskerar man att framkalla oönskade bieffekter av träningen utöver det uppenbara obehaget och traumat det innebär för en hund att bli bestraffad.

Några av de allvarliga problem som fysisk bestraffning och hot medför:

1) Utan perfekt tajming, hårdhet och upprepning förlorar bestraffningen sin tänkta funktion och blir inget annat än fysisk misshandel.

 2) Hunden lär sig att undvika den som bestraffar för att kunna göra det beteende som bestraffas i fred.

 3) Bestraffningar kan relativt lätt skapa livslånga, känslomässiga
trauman.

 4) Bestraffningar ökar produktionen av stresshormoner och kan leda till upphetsning och aggressiva beteenden.

 5) Hunden vänjer sig vid bestraffningen, vilket gör att bestraffningen måste bli tuffare och tuffare hela tiden för att ha någon effekt på en hund som lärt sig uthärda.

 6) Det går inte att ändra en hunds grundläggande känslomässiga inställning till att tycka om barn, främmande människor eller hundar (eller något överhuvudtaget) genom att använda bestraffning. Det enda man kan göra är att trycka ner det oönskade beteendet, känslan är dock fortfarande (i bästa fall) densamma men troligtvis sämre än innan bestraffningen.

 7) Hot och bestraffning kan göra att hundarna inte vågar visa hotsignaler utan går direkt till att bita om de blir trängda/obekväma i en situation.

 8) Hundar som tränas med bestraffning känner sig ofta fångna av sina ägare eftersom de riskerar att bestraffas om de tex lämnar ett ”sitt kvar” eller avviker från ägarens sida (för att komma undan ett påträngande barn tex). Hundar som inte känner att de kan fly undan jobbiga situationer kommer bita istället för att gå undan.

 9) En bestraffning som syftar till att minska ett beteende kan i själva verket få beteendet att öka i intensitet eftersom bestraffningen innebär att man ger hunden uppmärksamhet.

10) Bestraffningar gör att ägarens närvaro blir mindre belönande för hunden. Om du bestraffar din hund blir det svårare och svårare att överträffa andra belöningar i omgivningen. Din hund kommer föredra störningarna i omgivningen framför dig eftersom den mer och mer ser dig som en bestraffning snarare än en belöning.

 11) Hundar som tränats med bestraffning och hot erbjuder inte gärna beteenden frivilligt vilket gör det betydligt svårare att lära in komplexa beteenden.

 12) Tränare som använder bestraffning och hot kommer bestraffa oftare och oftare eftersom bestraffning är förstärkande för den som bestraffar (Bestraffningen leder ofta till ett snabbt men tillfälligt resultat -Att slå hunden fick den att sluta skälla så tränaren kommer med stor sannolikhet upprepa beteendet, att slå hunden igen). Med andra ord påverkar hot och bestraffningar ägarnas beteenden i stor utsträckning vilket leder till en ond cirkel.

Det är så illa och egoistiskt att fortsätta med bestraffningar nu när vi vet detta. Kunskap är bästa sättet att bryta onda cirklar och våld! I alla sammanhang!

Sammanfattningsvis är Progressiv Förstärkningsträning ingen
”låt gå-träning”. Den kräver att alla hundens beteende möts av konsekvenser, att tränaren ser hunden och vad den behöver för att utvecklas.

______________________________________________________

Om varför man inte ska använad strypkoppel! Hon illustrerar med bilder på sin sida så gå gärna in och titta och läs mer, detta är bara korta beskrivningar av den information som finns. Läs mer här.

Kan det vara fysiskt skadligt att fästa ett koppel i ett halsband som sitter runt hundens hals?

Att fästa ett koppel i ett halsband som sitter runt hundens hals kan orsaka fysisk skada på hunden om den någon gång skulle sträcka eller dra i kopplet. Detta för att hundens hals är full av ömtålig och viktigt fysik som håller din hund frisk. Sköldkörteln t.ex. sitter på framsidan av halsen under struphuvudet. Bara en händelse där hunden drar i halsbandet kan orsaka allvarligt skada på din hunds hälsa, precis som en skada på din hals kan orsaka bestående hälsoproblem för dig. Varför skulle du ta risken? Den enda fördelen med att låta hunden bära halsband istället för sele är att det går snabbare och enklare för den som hanterar hunden att sätta på det vid promenad.

Faror med att använda halsband:

Nackskador – Endast ett enstaka tillfälle av drag eller ryck i kopplet skulle kunna orsaka allvarliga nackskador. Nackskador inkluderar blåmärken, whiplash, huvudvärk, krossad luftstrupe, skadat struphuvud och brutna ryggkotor. En nack- eller ryggradsskada kan orsaka förlamning eller neurologiska problem.

I en studie av Anders Hallgren, publicerad i nyhetsbrevet ”Animal Behaviour Consultants Newsletter” 1992, framkom att ”drag och ryck i kopplet” framförallt påverkade hundens hals och nacke. Studien omfattade 400 hundar och den visade att det inte fanns något samband mellan koppelhantering och bröstkorgsdefekter. Däremot visade studien att ett av det tydligaste sambandet fanns mellan nackskador och drag/ryck i kopplet.  91 % av hundarna, som hade nackskador, hade också blivit utsatta för ryck i kopplet av ägaren eller tillåtits att dra i kopplet under längre perioder.

Ögonproblem – I en studie av Pauli AM, Bentley, E Diehl, KA, Miller, PE ”Effects of the application of neck pressure by a collar or harness on intraocular pressure in dogs”, framkom det att tryck på ögonen “ökade betydligt när kraft/våld användes mot halsen genom ett koppel eller ett halsband, men inte genom en sele, på hundarna i denna studie”. Den här typen av intraokulärt tryck kan orsaka allvarlig skada på hundens redan mycket tunna hornhinna, orsaka glaukom (grön starr), eller andra ögonskador.

Öronproblem – Dr Peter Dobias, DVM, säger i en artikel att ”Hundhalsband kan orsaka sjukdom och eventuellt leda till cancer” och att öron- och ögonproblem ofta är relaterade till drag i koppel. När hunden drar i kopplet, förhindrar halsbandet genomströmningen av blod och flödet från lymfkörteln till och från huvudet”.

Underfunktion av sköldkörteln – Halsbandet ligger över det område där sköldkörteln sitter. Dr Peter Dobias säger i sin artikel, ”den här körteln blir allvarligt traumatiserad när en hund drar i kopplet, den blir inflammerade och slutligen ’förstörd’ av kroppens eget immunsystem när den försöker ta bort de inflammerade sköldkörtelcellerna. Skadorna på sköldkörteln kan leda till underproduktion av sköldkörtelhormonet, vilket inte är bra eftersom sköldkörteln kontrollerar ämnesomsättningen i varje cell. Symptomen kan vara låg energi, ökad vikt, hudproblem, håravfall och tendens för öroninfektioner och organkollaps”.

Fel på nervsystemet i frambenen – En annan hälsofara som Dr Peter Dobias pekar på i sin artikel är eventuella fel i frambenens nervsystem. Han skriver ”Överdrivet slickande på tassar och frambensförlamning kan också relateras till din hunds halsband. Drag i koppel klämmer nerverna som går ner i benen. Detta kan leda till en onaturlig känsla i tassarna och hunden kan börja slicka på tassarna. Dessa hundar är ofta feldiagnostiserade som allergiska, när allt som behövs göras är att ta bort halsbandet och behandla nackskadan”.

Beteendeproblem – Den vanliga utgångspunkten är att bland alla djur med en hjärna, är beteende kopplat till hälsa. I Anders Hallgrens studie, som publicerats i ”Animal Behaviour Consultants Newsletter” 1992, fann han ett samband mellan skada och beteende. Anders Hallgren skriver ”Att hundar är så lika människor kommer som en överraskning för många”. ”En vanlig orsak till beteendeproblem hos hundar är sjukdom och smärta. Enligt dem som jobbar med problemhundar är den mest vanliga orsaken för smärta och sjukdom skada på muskler och skelett”. Anders Hallgrens studie fokuserade på ryggskador. I en grupp på 400 hundar hade 79 % av de aggressiva hundarna ryggproblem, medan 21 % inte hade ryggproblem. Av de reserverade och skygga hundarna hade 69 % ryggproblem, medan 31 % inte hade det. Den här studien visar att det finns ett samband mellan hälsa och beteendeproblem.

Ja behöver man säga så mycket mer? 🙂

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Såg denna text på facebook och personen vill att den sprids vidare:

“Till ALLA hundägare, främst Er på Örnäset i Luleå men detta gäller alla!

 Jag har en dvärgtax på 2,5 år som heter Nelly, vi promenerar dagligen runt parken vid Aronsbadet Örnäset.

 Min hund är fruktansvärt rädd för andra hundar och det tränar vi på varje promenad, hon har även sina hundkompisar som hon umgås med som hon vet är snälla.

 I eftermiddags var vi ute och promenerade i parken när det rusar fram flera stora (lösa) hundar mot henne och hon fick panik. Hon försökte sticka men kopplet hindrade henne och då kissade hon ner sig så hela bakdelen var genomvåt.

 Ägarna till de här hundarna stod och ropade “de vill bara leka”, och “släpp din hund så hon också får leka”. Jag sk*ter i om de anser att deras hundar vill leka, de ska inte skrämma min hund.

 Och det är inte första gången dessa hundar springer lösa, jag ser de så gott som dagligen. Det finns något som heter koppeltvång och det är faktiskt så att i parken på Örnäset får man inte ha hunden lös.

 Har man inte sådan kontroll på sin hund att man kan stoppa den innan den springer fram så SKA den vara kopplad. Det finns hundrädda människor som inte heller bryr sig om ifall ägaren påstår att hunden är snäll, man är lika rädd för det!

 Nu har jag precis fått bada min hund för att hon blev så skrämd att hon kissade ner sig. Det är inte rätt att hon ska behöva bli så rädd av framrusande hundar!

 Jag blir fruktansvärt arg och även jätteledsen när detta händer för jag vill ju det bästa för min hund och när andra människor riskerar min hunds liv och välmående så kommer jag att skydda henne med alla metoder.

 Idag när dessa hundar sprang fram så sparkade jag mot dem för att hindra dem från att nå min hund, det kallas självförsvar och jag tvekar inte att skydda min hund.

 Så ni hundägare som har era hundar lösa utan kontroll, om ni nu inte bryr er om att ni skrämmer livet ur min hund – är ni villiga att riskera era egna? För jag kommer inte att vara snäll när min hund blir attackerad och skrämd.

Dela gärna detta för det ska uppmärksammas!”

Om vi alla visar hänsyn och inte står och ropar “Han är snäll” eller “vill bara leka” osv så blir hundägandet så mycket roligare och bättre för alla. Att ha lösspringande hundar som man uppenbarligen inte klarar av att hantera (kalla in) skapar osämja. Tänk om personen var mycket hundrädd?

Är man inte mer rädd om sin egen hund? Tänk om personen av rädsla sparkar till hunden? Eller bara tycker illa om hundar och drämmer till den? Min hund kanske är sjuk och smittar din?

Nä skärpning! Koppel är till för att användas.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Hej,
Jag har fått förfrågan om att hjälpa en familj att omplacera sin tax. De har fattat det svåra beslutet att han behöver ett nytt hem. Bruno är född i juli 2007 och ägarna har känt honom från första början och fick vara med vid val av hane till tiken.

Han är en kanintax och väger 3,8 kg. Han har aldrig haft hälsoproblem utöver tandsten (allt finns dokumenterat hos distriktsveterinärerna). Bruno beskrivs som social, rolig, kräsen i maten men älskar oxfilé, lax, korv och leverpastej. Han har fungerat bra med barn och hundar men ägarna har inte egna barn. Ägarna önskar hitta en familj som har hundvana men han behöver få vara ensam hund.

Om du är intresserad av att prata med ägarna mejla mig på ontk.sekr@gmail.com så vidarebefodrar jag kontakten till ägarna. Ägarna vill inte ta beslut om ev avlivning då Bruno är en pigg, glad och frisk herre som de gärna ser få fortsätta sitt liv hos någon annan som har möjlighet att ta hand om honom.

Hjälp Bruno att hitta ett hem!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"